Anxietatea generalizata

Ce este anxietatea generalizată?

Cu toţii suntem din când în când îngrijoraţi; ne îngrijorăm pentru lucruri care s‑ar putea întâmpla; în alte cazuri, este suficient să fi avut doar un somn mai neliniştit. Dar persoanele cu anxietate generalizată (AG) experienţiază simptome fizice care le împiedică să îşi trăiască viaţa în limitele normale. Asemenea simptome includ: stări de nelinişte, oboseală, dificultăţi de concentrare, iritabilitate, tensiune musculară şi/sau insomnie. În plus, aceşti indivizi se îngrijorează pentru o serie de evenimente cum ar fi starea de sănătate, probleme financiare, respingere şi performanţă şi îşi controlează cu dificultate aceste îngrijorări. Multe persoane cu AG consideră că îngrijorarea lor nu mai este „controlabilă”, din care cauză cred se vor îmbolnăvi sau vor înnebuni.

Persoanele cu AG par să fie îngrijorate datorită faptului că, de cele mai multe ori, li se vor întâmpla lucruri rele. Ele prezic că li se vor întâmpla evenimente „cumplite”, chiar şi în cazurile în care această probabilitate este foarte redusă. Ele cred că, deoarece sunt îngrijorate, li se va întâmpla ceva cumplit – adică se folosesc de emoţiile lor ca de nişte dovezi pentru existenţa unui posibil pericol. Multe persoane care se îngrijorează constant sunt convinse că îngrijorarea lor excesivă le ajută să nu fie surprinse de niciun eveniment negativ sau că îngrijorarea le va ajuta să se pregătească şi pentru cele mai nefericite rezultate posibile. Dacă sunteţi o asemenea persoană, probabil că veţi recunoaşte că uneori spuneţi „Da, dar ce ar fi dacă … ?” Acest „ce ar fi dacă” vă inundă cu o serie de posibile rezolvări negative, pentru care consideraţi că ar trebui să vă pregătiţi. Se pare că şirul lucrurilor pentru care v‑aţi putea îngrijora nu are sfârşit. De fapt, chiar şi în cazurile în care situaţia se rezolvă cu bine, v‑aţi putea spune „Ei bine, nu există nicio garanţie că nenorocirea nu s‑ar putea întâmpla pe viitor!” În plus, îngrijorarea pentru unele lucruri care s‑ar putea întâmpla în afara „razei dumneavoastră de acţiune”, vă poate face să gândiţi că „veţi înnebuni din cauza îngrijorării” sau că „îngrijorarea vă va îmbolnăvi”. Dacă sunteţi o persoană cu AG, s‑ar putea să fiţi blocaţi într‑un conflict creat de contradicţia că îngrijorarea dumneavoastră este incontrolabilă şi credinţa că această îngrijorare v‑ar putea proteja.

 

Cât de eficientă este terapia cognitiv‑comportamentală în intervenţia anxietăţii generalizate?

Unele studii au dovedit faptul că intervenţia cognitiv‑comportamentală este mai eficientă în intervenţia AG decât tratamentul medicamentos. Acest rezultat duce la reducerea folosirii tratamentului medicamentos, iar în unele cazuri, unii pacienţi continuă să îşi îmbunătăţească starea şi după terminarea intervenţiei. Aproximativ 50% dintre pacienţii cu AG prezintă îmbunătăţiri semnificative în funcţionare după intervenţia cognitiv‑comportamentală.